Om webbplatsen

JO:s webbplats ska särskilt hjälpa den som letar efter vägledande JO-beslut eller den som vill göra en JO-anmälan.

Webbplatsen är uppbyggd i s.k. responsive design, det vill säga att den anpassar sig beroende på vilken skärmstorlek användaren har – till exempel vanlig datorskärm, läsplatta eller mobiltelefon.

Funktioner på webbplatsen

Ordförklaringar

På webbplatsen finns en ordförklaringsfunktion som innehåller två delar.

  1. Dels kan man slå upp ordförklaringar i en lista. Listan hittar du högst upp på sidan under rubriken ”Ordförklaringar”. På mindre skärmar, som på mobiltelefoner, syns inte den övre menyn utan man får gå via Om JO->Om webbplatsen->Ordförklaringar   
  2. dels stryks ord i löpande text under med en punktlinje om ordet finns i ordlistan. Peka på det understrukna ordet och en förklaring kommer upp. Du kan stänga av eller slå på funktionen med hjälp av en knapp i sidfoten.

Uppdelad sökfunktion

För att ge bättre möjligheter att söka vägledande JO-beslut förses besluten med metadata som kan användas till att avgränsa sökområdet. Denna möjlighet finns inte när man söker i den övriga informationen på webbplatsen. Därför har sökfunktionen delats upp i två delar, en del där man söker enbart i JO-besluten och en del där man söker på hela webbplatsen.

Besluten är också uppdelade i en ordinarie del och i ett arkiv. Tanken är att om det uppstår många beslut av samma karaktär, ska man kunna arkivera en del av dessa för att träfflistorna inte ska bli alltför långa. För den särskilt intresserade finns det möjlighet att söka även i arkivet.

Läs mer om hur man gör för att söka på webbplatsen

Java och andra tillägg

Det är möjligt att ta del av informationen på webbplatsen utan att man har Java eller andra tillägg installerade/aktiverade i sin webbläsare. Dock kan en del funktioner bli lite osmidiga om man inte har Java aktiverat – exempelvis kommer vissa rutor inte att fällas ihop utan ständig vara öppna. Ordförklaringsfunktionen kräver också Java och kommer därmed inte att fungera om Java är inaktiverat.

Besluten och en del andra dokument publiceras vanligen som filer i formatet pdf. Det betyder att du måste ha en pdf-läsare installerad på din dator. Programmet är gratis och du kan hämta det genom att klicka på länken: Hämta Acrobat Reader här (öppnas i nytt fönster).

Behandling av personuppgifter

Du kan läsa om hur JO hanterar personuppgifter på sidan Behandling av personuppgifter.

Synpunkter

Om du har tips och idéer på hur vi kan förbättra webbplatsen så kan du skicka in dessa genom klicka på länken: Skicka in synpunkter på JO:s webbplats

Redaktör

Redaktör för webbplatsen är Anders Jansson, informationsansvarig på JO.

Senast uppdaterad 2018-07-13