Vad är RSS?

RSS-symbolRSS är ett standardformat för att leverera information som gör att användarna kan hålla sig uppdaterade med vad som händer på webbplatsen. Man kan se lite olika benämningar som RSS-flöde, RSS-kanal, RSS feed, men det handlar om samma sak – ett informationsflöde som användarna kan koppla upp sig mot och kontinuerligt se vad nytt som hänt på webbplatsen.

Principen är att webbplatsen tillhandahåller ett antal RSS-flöden och användaren kopplar upp sig mot de flöden han/hon önskar se. Det betyder att användaren inte behöver surfa runt på en massa olika webbplatser för att hålla sig uppdaterad utan det räcker med att följa de RSS-flöden man prenumererar på.

För att kunna läsa flöden behöver man en RSS-läsare och den kan finnas en inbyggd i din webbläsare, i annat fall behöver man en separat RSS-läsare. Det finns en mängd olika RSS-läsare att ladda ner från internet för dator, surfplatta eller mobiltelefon. Det finns också e-postprogram som kan läsa RSS-flöden och som presenterar posterna som mejl i läsaren.

Exakt hur det går till att prenumerera på RSS-flöden beror på vilken läsare man använder men vanligen räcker det med att ange adressen www.jo.se och RSS-läsaren visar vilka RSS-flöden som finns tillgängliga på webbplatsen. Därefter väljer man vilka flöden man vill prenumerera på i sin läsare. I andra fall anger man adressen (URL:en) som kommer upp när man klickar på länken till flödet på vår sida med översikt av de RSS-flöden vi erbjuder

Läs mer om RSS

Senast uppdaterad 2021-12-09