JO utreder inte anmälningar mot uttalande från UD

JO har tagit emot anmälningar mot Utrikesdepartementet och statsministern rörande uttalanden som fördömer brännande av heliga skrifter. Anmälningarna utreds inte, eftersom JO:s tillsyn inte omfattar Sveriges regering.

Uttalandet från UD:s presstjänst gjordes i början av juli i år och publicerades i delar och helhet i medier. Åtta anmälningar har därefter gjorts till JO.

– UD:s uttalande är formulerat så att det görs på regeringens vägnar och ger uttryck för ställningstaganden av regeringen. Min tillsyn omfattar varken regeringen eller statministern. Därför kommer jag inte att utreda saken vidare, säger JO Per Lennerbrant.

JO:s huvuduppgift är att kontrollera om myndigheter följer de lagar och regler som styr deras arbete. Det rör sig om en juridisk granskning av framförallt formella frågor. I JO:s instruktion från Riksdagen framgår att JO:s tillsyn inte omfattar regeringen och statsråden – se 15 § 4 lag (2023:499) med instruktion för Riksdagens ombudsmän (JO).

Ta del av beslutet, dnr 5427-2023

Pressbilder

Presskontakt

Vår presstjänst hjälper gärna dig som journalist med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Presstelefonen har nummer 08-786 65 00 och är bemannad vardagar 8.30-16.30.

För övriga frågor kontakta vår växel på telefon 08-786 51 00 vardagar 09.00-11.30 och 13.00-15.00. Du kan även kontakta oss via e-post justitieombudsmannen@jo.se.

Om JO

JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras verksamhet. Ett särskilt fokus finns på sådana regler som rör människors rättigheter i förhållande till det allmänna. JO arbetar både med att utreda anmälningar från enskilda personer och undersökningar på eget initiativ. Det finns fyra justitieombudsmän som väljs av riksdagen. Ombudsmännen har olika ansvarsområden och är helt självständiga i sitt arbete och i sina beslut.