JO konstaterar i ny rapport – dubbelbeläggning i anstalt får allvarliga konsekvenser för de intagna
Justitieombudsmannen Katarina Påhlsson har undersökt vilka konsekvenser och risker som kan finnas när Kriminalvården låter två intagna dela cell i häkten och anstalter. I en färsk rapport om situationen vid landets anstalter konstaterar nu JO att dubbelbeläggningen får allvarliga konsekvenser för de intagna och att deras psykiska och fysiska hälsa riskerar att påverkas negativt.
— Många intagna som delar cell upplever en otrygg tillvaro och dubbelbeläggningarna bidrar till en ökad risk för våld och hot, säger JO Katarina Påhlsson.
Dubbelbeläggning av celler är en väsentlig åtgärd för Kriminalvården att hantera platsbristen. För att undersöka hur det påverkar de intagna som delar cell genomförde JO under 2024 en inspektionsserie vid flera häkten och anstalter. Undersökningen syftar till att förebygga omänsklig behandling av frihetsberövade personer.
I rapporten lyfter JO fram flera riskområden som särskilt problematiska. Det gäller att de intagna i princip inte får någon egentid, att matchningen av vilka som ska dela cell uteblir eller är bristfällig och att det överlag inte görs någon strukturerad uppföljning av hur dubbelbeläggningen fungerar. JO lämnar flera rekommendationer till Kriminalvården om hur situationen för de intagna kan förbättras.
— Jag kan inte dra någon annan slutsats än att förhållandena får omfattande och allvarliga konsekvenser för de intagna. Det finns en risk att intagna i anstalt utsätts för omänsklig eller förnedrande behandling. Kriminalvården behöver omgående se över vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att undanröja de risker som är förknippade med att frihetsberövade delar cell, säger JO Katarina Påhlsson.
Rapporten utgår från situationen vid fem av landets anstalter.
Läs rapporten här: Dubbelbeläggningens konsekvenser för intagna i anstalt.
För frågor om rapporten: Anna Flodin, byråchef Opcat 08-786 51 00
JO har tidigare publicerat en rapport om situationen vid landets häkten.
Om JO
JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras verksamhet. Ett särskilt fokus finns på sådana regler som rör människors rättigheter i förhållande till det allmänna. JO arbetar både med att utreda anmälningar från enskilda personer och undersökningar på eget initiativ. Det finns fyra justitieombudsmän som väljs av riksdagen. Ombudsmännen har olika ansvarsområden och är helt självständiga i sitt arbete och i sina beslut.
Presskontakt
Vår presstjänst hjälper gärna dig som journalist med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Presstelefonen har nummer 08-786 65 00 och är bemannad vardagar 8.30-16.30.
För övriga frågor kontakta vår växel på telefon 08-786 51 00 vardagar 09.00-11.30 och 13.00-15.00. Du kan även kontakta oss via e-post justitieombudsmannen@jo.se.